Inbakeren, waarom en hoe

Al op heel vroege leeftijd zijn sommige baby’s erg onrustig en huilen veel. Vaak is dit een gevolg van een onregelmatig slaap- en drinkpatroon. Hierdoor raakt je baby oververmoeid en huilerig. Zo’n onregelmatig patroon kan ontstaan doordat je de lichaamstaal van je baby onvoldoende verstaat.
Er zijn baby’s die bij moe worden juist veel actiever worden. Het lijkt of de baby meer aandacht wil. Terwijl de over-activiteit er juist op kan duiden dat je baby moet slapen. De kans op oververmoeidheid en huilen door te weinig slapen en te veel prikkels neemt dan toe. Er kan een situatie ontstaan van snel jengelig worden, kort en onrustig drinken. Maar ook niet op eigen kracht in slaap kunnen vallen en kleine hazenslaapjes doen.

Inbakeren kan helpen

Inbakeren is een goed hulpmiddel om de onrust bij het (in)slapen weg te nemen en om langer door te slapen. Je baby wordt daarbij door een inbakerdoek begrensd, waardoor hij/zij in zijn/haar lichaamsbewegingen wordt beperkt. Zo voorkom je dat je baby ongecontroleerd armen en benen beweegt en zich daarmee wakker houdt. Je baby kan zich zo beter aan de slaap overgeven.

Inbakeren is een tijdelijk hulpmiddel om te komen tot een eigen regelmatig slaap- en waakpatroon, waarbij het kind voldoet in de eigen drink-, speel en slaapbehoefte. Inbakeren gebeurt alleen tijdens de slaapmomenten. Na het slapen verwijder je inbakerdoek. Als je baby een regelmatig slaappatroon heeft ontwikkeld kun je na 6 tot 8 weken het inbakeren weer afbouwen.

Baker je baby niet zomaar in, maar laat je eerst goed voorlichten. Inbakeren is namelijk niet voor alle baby’s goed.
Weet wanneer je je baby wel en niet mag inbakeren.

Inbakeren helpt baby’s die …

  • moeite hebben om zelf in slaap te vallen
  • alleen maar hazenslaapjes doen
  • snel overprikkeld zijn
  • veel huilen en onrustig zijn

 

Verhuur inbakerdoeken

Omdat inbakeren vaak een tijdelijke oplossing is, de doeken nogal prijzig zijn en je niet direct weet welke doek het beste bij je baby past, verhuur ik meerdere soorten inbakerdoeken. Je kunt de doek ook altijd ruilen zodat je de juiste doek hebt voor jouw kindje.

Behalve je baby in doeken te wikkelen, kun je ook de volgende punten eens op je in laten werken.
Probeer eerst mogelijke oorzaken van de onrust boven tafel te krijgen.
Word je bewust van alle prikkels die op je kleintje afkomen en van jullie dagstructuur als gezin.
Een volwassene en oudere kinderen kunnen wachten, een baby niet, hij gaat dus voor alles. Geef hem de kans om in zijn eigen tempo te wennen en te leren. Stem de gezinsstructuur zoveel mogelijk af op de baby. Andersom werkt niet bij onrustige baby’s.
Zie het inbakeren echter niet als de oplossing, maar als een hulpmiddel op weg naar de oplossing.
Wil je hierbij meer hulp en ondersteuning? Vraag dan een consult aan.

Tarieven

Huur inbakerdoek:
Borg: € 20,00. Dit bedrag ontvang je terug wanneer je de doek schoon en gewassen inlevert.
Huur: € 5,00 per week

 

Ik wil graag meer informatie over, of een afspraak voor: